perjantai 21. helmikuuta 2014

Gluteenittomat korvapuustit























En muista olenko aiemmin maininnut jo monta kertaa, mutta lähipiiristäni löytyy lähes joka lähtöön ruoka-aineallergioita ja erityisruokavalioita. Yritän aina välillä ottaa heidätkin huomioon leivonnassani, joten nyt kokeiluun lähti gluteenittomat korvapuustit. Olen lukenut monen monta kauhutarinaa gluteenittomasta leivonnasta ja erityisesti pullataikinasta, mutta tämän ohjeen kanssa ei mikään mennyt pieleen. Selailin netistä erilaisia ohjeita ja tämä tuntui parhaimmalta, vaikka sitäkin hieman itse muokkasin. Useissa ohjeissa käytetään valmiita gluteenittomia jauhoseoksia, mutta niiden lisäainemäärien sijaan valitsin mielummin tumman riisijauhon ja tattarin. Olin todella yllättynyt, että taikina oli oikeasti leivottavaa ja lopputulos näyttää korvapuusteilta. Tarjosin pullia kahdelle ystävälleni, joista toinen keliaakikko ja he molemmat kehuivat pullia kovasti.

Kohotin taikinaa normaalin pullataikinan tapaan taikinana ja sitten vielä pullina, vaikka ohjeessa kohotus tapahtuukin vain kerran. En tiedä onko tällä vaikutusta lopputulokseen, mutta ensi kerralla kokeilen ohjeen mukaista yhden kerran nostatusta. Tuo psyllium on muuten sen verran tärkeä ainesosa, että ethän skippaa sitä leipoessasi. Psyllium tekee taikinaan sen sitkon, mitä normaalileivonnassa vehnäjauho luonnostaan tekee. Psylliumia saa lähes joka ruokakaupasta, joko gluteenittomien ainesten luota tai leivinjauheen/ruokasoodaan kanssa samalta hyllyltä.

Gluteenittomat korvapuustit

2,5dl maitoa
50g voita
25g hiivaa
2rkl psylliumia
1 muna
0,5dl sokeria
0,5tl suolaa
2,5dl tummaa riisijauhoa
2,5dl tattarijauhoa
1rkl  kardemummaa

- Leivontaan voita, sokeria ja kanelia
- Viimeistelyyn kananmuna ja raesokeria

1. Sekoita sulatettu voi ja lämmitetty maito keskenään. Murustele joukkoon tuore hiiva ja lisää 2rkl psylliumia. Sekoita kunnolla ja anna psylliumin turvota noin kymmenen minuuttia.
2. Lisää sokeri, suola, kardemumma, 1 muna ja lopuksi 4dl jauhoja. Vaivaa taikinaa käsin ja lisää jauhoja vähitellen, kunnes taikina on helposti käsiteltävää ja kimmoisaa.
3. Kaulite taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä taikinalevyn päälle pehmeää voita, sekä kanelia ja sokeria maun mukaan. Kääri levy rullaksi ja leikkaa siitä saman kokoisia paloja.
4. Asettele palat leivinpaperilla vuoratuille pelleille (tällä ohjeella tulee kaksi pellillistä) ja kohota liinan alla 45-65 minuuttia. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.
5. Paista +225 asteessa 12-15 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin kultaisen värisiä.

Ei kommentteja: