keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Guinness cake


Kesällä eräänä vapaapäivänäni päätin järjestää kotonani ystävilleni "avoimet ovet". Leivoin tarjolle tämän ihanan kostean ja mehevän guinnesskakun, sekä taatelisuklaapikkuleipiä. Melko monta kahvittelijaa sainkin paikalle kyseisenä, sekä seuraavana päivänä. Maistoin guinnesskakkua ensimmäisen kerran keväällä Englannissa eräässä suloisessa kahvilassa. En ole lainkaan oluen ystävä, mutta guinness tuo tähän kakkuun sen mehevän lisän verrattuna normaaliin suklaakakkuun. Kuorrute syntyy yksinkertaisista aineista, mutta erästä herkuttelijaa lainaten on "niin hyvää, että voisi paljaalteen syödä". Kakku sai monenlaisia kommentteja, mutta kaikki taisivat kuitenkin pitää kakusta loppupelissä. Yhden mielestä kakku tuoksui navetalle, mutta muutaman mielestä tuoksu oli enemmänkin maltainen/ kotikaljamainen. Vaikka kakku saattaa herättää ennakkoluuloja, suosittelen lämpimästi kokeilemaan ja saatat yllättyä! Guinness kuumennetaan leipomisen aikana kahdesti, joten sen alkoholi haihtuu ja kakku sopii myös lapsille.

Kakun tarkoitus on muuten kuvata guinness tuopillista, päällä oleva kuorrute on tuopin vaahto. Ohjeen nappasin Nigellalta ja suomensin vapaasti. 


 Guinnesskakku

250ml guinness olutta
250g voita
75g leivontakaakaojauhetta
400g sokeria
1,5 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
2 isoa kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
275g vehnäjauhoja
2 ½tl soodaa

Kuorrutus:
300g maustamatonta tuorejuustoa
150g tomusokeria
1,25dl vispikermaa

1. Laita uuni lämpiämään 175-asteeseen. Voitele ja jauhota (kaakaojauheella) n.23cm halkaisijaltaan oleva vuoka.
2. Laita isoon kattilaan guinness ja kuutioitu voi. Kuumenna kunnes voi on sulanut ja lisää sitten kaakaojauhe ja sokerit. Vatkaa ranskankerma/kermaviili ja kananmunat tasaseksi seokseksi ja lisää ne kattilaan. Sekoita viimeiseksi joukkoon jauhot ja sooda.
3. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 45min-1h. Anna kakun jäähtyä vuoassaan, muuten se voi hajota helposti.
4. Kun kakku on jäähtynyt, vaahdota tuorejuusto pehmeäksi ja lisää joukkoon tomusokeri.
5. Lisää joukkoon vispikerma ja vaahdota kunnes kuorrutus on pehmeää ja helposti levittyvää. Levitä kuorrute kakunpäälle ja siivilöi halutessasi vielä kaakaojauhetta koristeeksi.



6 kommenttia:

maximex kirjoitti...

Näyttää herkulliselta,
vaikka en ole erityinen oluen ystävä.

Yhdet ihanat pikkuiset tytön kengät kiehtoo edelleen erästä vaaria, joka kenties miettii niiden hankintaa, etenkin lisättynä erillisellä yhdellä isolla punaisella rusetilla.

Brittiläinen tilannekomiikka, huumori ja näyttelijätyö on vertaansa vailla.

Kuitenkin tumma britti-olut on hieman kuin herra Bean. Molemmat sellaisia joka eivä kuulu suosikkeihin.

Vaahtera kirjoitti...

Kiitos ilahduttavasta kommentistasi :)

Jos tilaisuus tulee eteen, kannattaa kuitenkin maistaa tätä guinnessherkkua!

MinnaT kirjoitti...

Itsekin olen kerran tehnyt tätä kakkua. Pitäisikin tehdä, jos kokeilisi jotain toista olutta :)

Vaahtera kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä idealta! Kerrohan miltä se sitten maistui :)

Tintsu kirjoitti...

Tää on kyllä tosi hyvää! Itse olin tosi ennakkoluulonen, kun ekan kerran maistoin, joten yllätys oli todella suuri :D En oo kertaakaan tehnyt vielä itse, maistanut vain, mutta taatusti vielä joku päivä teen :)

Vaahtera kirjoitti...

Tintsu: mä taisin kahvilassa valita kakkupalan ulkonäön perusteella ja kun myyjä sanoi sen olevan Guinness kakkua otin "why not" asenteen ja onneksi näin :)