tiistai 13. elokuuta 2013

Mokkamarenkikakku (Gluteeniton)



Koska keväällä ja kesän alussa sai syödä tarpeeksi täytekakkuja tein omille syntymäpäivilleni täytekakun tilalle marenkikakun. Täytteeksi tottakai kahvinmakuista vaahtoa ja päälle suklaata, sillä kahvi ja suklaa ovat ykkösherkkujani!

Tämä on mukaelma eräästä vanhasta ruotsinkielisestä keittokirjasta löytyneestä kevätkakusta.

Marenkipohjat

Pohja:
- 4 kananmunanvalkuaista
- 2 ½ dl sokeria
- 2tl perunajauhoja (gluteeniton)
- 2tl sitruunamehua

Täyte/Kuorrute:
- 4dl vispikermaa
- 2 rkl kuumaa vettä
- 3rkl pikakahvijauhetta
- 3rkl vaniljakreemijauhetta (tarkista gluteenittomuus)
- 4 rkl tomusokeria

Päälle: suklaarouhetta (tarkista gluteenittomuus)

Vaahdota ensin pelkät kananmunan valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitten vähitellen puolet sokerista koko ajan vatkaten. Yhdistä erillisessä kulhossa loput sokerista ja perunajauho, lisää ne taikinaan edelleen vatkaten. Lopuksi lisää sitruunamehu. Valmis vaahto on kuohkeaa, kiiltävää ja pysyy kulhossa jopa sen ylösalaisin kääntäessä.

Piirrä leivinpaperille kaksi ympyrää esim. lautasen avulla ja levitä marenkivaahto tasaisesti ympyröiden mukaisesti. Paista 125-asteeseen esilämmitetyssä uunissa noin 1,5 tuntia.

Sekoita pikakahvijauhe kuumaan veteen ja anna sen jäähtyä. Vaahdota kerma, lisää joukkoon varovasti jo jäähtynyt kahviseos. Lisää lopuksi tomusokeri ja vaniljakreemijauhe. Jos seos tuntuu liian löysältä, voit lisätä siihen vaniljakreemijauhetta.

Asettele juuri ennen kakun tarjoamista ensimmäinen marenkipohja tarjoilulautaselle, levitä sille puolet mokkavaahdosta. Nosta varovasti päälle toinen marenkilevy ja levitä loppu kuorrute. Viimeistele suklaarouheella!

2 kommenttia:

Essi kirjoitti...

Ihanalta kuulostaa ja taatusti myös hyvää!

Vaahtera kirjoitti...

Kiitos kommentistasi :) Maistui kyllä tällaiselle kahvihirmulle, mutta myös ei kahvinjuojille...