keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Runebergin tortut

Vaikka Runebergistä onkin siirrytty jo laskiaiseen, niin esittelen vielä minun tämänvuotisen version tuosta leivonnaisesta. Saimme pienellä porukalla kutsun Runebergin päiväksi erääseen brittikotiin ja lupasimme tuoda mukanamme jälkiruokaa. Toisen suomalaisen vaihtarin kanssa sitten yhteistuumin leivomme Runebergin torttuja. Ohjeen otin Marielta.


Runebergin tortut (12 isoa tai 18 pienempää torttua)

250g voita tai margariinia

3 dl sokeria

4 munaa

3 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl korppujauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 dl mantelirouhetta (käytimme jauhetta, kun ei löytynyt rouhetta)

2 tl kaardemummaa

2 appelsiinin raastettu kuori

2 maustemittaa suolaa

2 tl piparkakkumaustetta (tai sopivassa suhteessa: kanelia, neilikkaa, muskottipähkinää ja inkivääriä)

2 dl kermaa

Kostutus: 4 dl vettä + 4-5 rkl rommia + 1 rkl sokeria

Koristeeksi vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutetta

Vatkaa sokeri ja huoneen lämpöinen rasva kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Vatkaa huolellisesti jokaisen munan jälkeen. Yhdistä kuivat aineet, lisää taikinaan vatkaten, lisää appelsiinikuoriraaste ja kerma ja sekoita huolellisesti. Nostele taikina silikonimuffinivuokiin tai paperisiin muffinivuokiin muffinipellille. Paista 175 asteisessa uunissa 15-18 minuuttia. Anna jäähtyä.

Mittaa rommi syvään kulhoon. Mausta sokerilla. Lisää vesi. Upota leivonnaiset yksitellen rommiveteen ja pidä upoksissa kunnes kuplia ei enää tule. Laita vetäytymään muutamaksi tunniksi , mieluiten seuraavaan päivään.

Halutessasi voit kovertaa hillolle kuopan, tai vain asetella sen kauniisti leivonnaisen päälle ympyräksi. Pursota tomusokerikuorruterengas hillosilmän ympärille.



Torttumme saivat paljon kehuja ja itsekin tykkäsin tämän reseptin koostumuksesta. Ei liian kuivaa, ei liian kosteaa ja tarpeeksi mausteita.

Ps. Torttujemme vaalea väri johtuu paikallisista korppujauhoista, jotka ovat enemmänkin kuivattua leipärouhetta...

3 kommenttia:

consuela kirjoitti...

njami! hei parempi myöhään ku ei millonkaan!

Vaahtera kirjoitti...

Niinpä! Toi on just mun periaate :D Ja onpahan sit ensi vuodelle jo valmiiksi täällä hyväksi todettu ohje...

Sirpa kirjoitti...

Herkulliselta näyttää :) KÄy kurkkaamassa blogiani, siellä on sinulle jotakin :)