perjantai 30. joulukuuta 2011

No-Knead Bread eli vaivaamatta valmis leipä


Päätin vihdoin kokeilla tätä ihmeellistä leipäohjetta, kun täällä vanhempieni luona on sopiva pata käytössä. Suomennetun ohjeen otin Pastanjauhajilta ja englanninkielisen ohjeen New York Timesin sivuilta. Vaihtarikavereiltani on tullut toivomusta, että kirjoittaisin ohjeeni myös englanniksi ja päätin yrittää ainakin joitakin ohjeita laittaa molemmilla kielillä.

Vaikka leivän teko on melko vaivatonta, niin kyllähän se oman aikansa ottaa. Mutta oikein sopiva kotitöiden ohella tehtäväksi ja lopputulos on maistuva!

Vaivaamatta valmis leipä

-7,2 dl (= 3 cups) jauhoja (all-purpose or bread flour)
-1/4 tl instant yeast -hiivaa (tai sitä kuivahiivaa + vesi lämmitettynä?)
-1 1/4 tl suolaa
-3,9 desiä vettä (1 5/8 cups)
Lisäksi myöhemmässä vaiheessa tarvitaan vielä lisäjauhoja leivontaa varten sekä vehnäleseitä tms. leivän pintaan.

Jauhot, suola ja hiiva yhdistetään kulhossa. Lisätään vesi ja sekoitetaan, mutta ei vaivata. Taikina saa jäädä aika tahmaiseksi ja löysäksi. Tämän jälkeen taikinakulhon päälle viritetään muovikelmu ja jätetään huoneenlämpöön 12–18 tunnin ajaksi.

Tämän jälkeen tehdään niin kuin opetusvideossa: Otetaan taikina kulhosta, ripotellaan sen päälle vähän jauhoja (niin, ettei taikina tartu kamalasti sormiin ja leivonta-alustaan), taputellaan vähän ja taitellaan taikina pari kertaa ”itsensä päälle”. Jätetään taikinamöykky kelmun alle varttitunniksi. Kelmuilun jälkeen taikinasta tehdään vähän pallomaisempi ja laitetaan se pyyhkeen väliin kohoamaan pariksi tunniksi. (Puuvillainen pyyhe, jonka ei mielellään kannata olla kovin nukkainen.) Pyyhkeen väliin taikinan alle ja päälle ripotellaan vehnäleseitä tai muita sopivia jyväsiä.

Suunnilleen yhden ja puolen tunnin kuluttua pyyhevaiheen alkamisesta pannaan uuni kuumenemaan reiluun 230 asteeseen, ja leivän paistamiseen käytettävä kannellinen pata (emaloitu valurautapata tms.) uuniin mukaan kuumenemaan. Kun taikina on kohonnut tarpeeksi, käännetään se pyyhkeen avulla ylösalaisin ja pudotetaan kuumenneen padan pohjalle samaan tapaan kuin videossakin. Peitetään kannella ja paistetaan puoli tuntia. Sitten kansi pois ja jatketaan paistamista vielä 15–30 minuutin ajan, kunnes leivässä on hyvä väri. Poimitaan leipä padasta, jäähdytetään ja syödään.


No-Knead Bread
Time: About 1½ hours plus 14 to 20 hours’ rising

3 cups all-purpose or bread flour, more for dusting
¼ teaspoon instant yeast
1¼ teaspoons salt
Cornmeal or wheat bran as needed.

1. In a large bowl combine flour, yeast and salt. Add 1 5/8 cups water, and stir until blended; dough will be shaggy and sticky. Cover bowl with plastic wrap. Let dough rest at least 12 hours, preferably about 18, at warm room temperature, about 70 degrees.

2. Dough is ready when its surface is dotted with bubbles. Lightly flour a work surface and place dough on it; sprinkle it with a little more flour and fold it over on itself once or twice. Cover loosely with plastic wrap and let rest about 15 minutes.

3. Using just enough flour to keep dough from sticking to work surface or to your fingers, gently and quickly shape dough into a ball. Generously coat a cotton towel (not terry cloth) with flour, wheat bran or cornmeal; put dough seam side down on towel and dust with more flour, bran or cornmeal. Cover with another cotton towel and let rise for about 2 hours. When it is ready, dough will be more than double in size and will not readily spring back when poked with a finger.

4. At least a half-hour before dough is ready, heat oven to 450 degrees. Put a 6- to 8-quart heavy covered pot (cast iron, enamel, Pyrex or ceramic) in oven as it heats. When dough is ready, carefully remove pot from oven. Slide your hand under towel and turn dough over into pot, seam side up; it may look like a mess, but that is O.K. Shake pan once or twice if dough is unevenly distributed; it will straighten out as it bakes. Cover with lid and bake 30 minutes, then remove lid and bake another 15 to 30 minutes, until loaf is beautifully browned. Cool on a rack.

Yield: One 1½-pound loaf.


Video in Youtube.

6 kommenttia:

vilja/nora kirjoitti...

mums! Näyttää tosi hyvältä! :)
Ja ne vaahtokarkkitikkarit on tosi hyvä lahjaidea, mutta sitä vaahtokarkkipötköä ei taida saada suomesta...?

Vaahtera kirjoitti...

Kiitos :) Voisikohan tuota pötköä löytää juuri markkinalakujen seasta tai jos kehittelisi oman version normaaleista vaahtokarkeista. Laivalla olen myös nähnyt myytävän vaahtokarkkipoötköä!

vilja/nora kirjoitti...

Niinpä tietenkin! :)
Täytyypä alkaa metsästellä sitä ensi jouluksi...

Vaahtera kirjoitti...

Onnea etsintään!

Onneli kirjoitti...

Hei tosi kiva, että löysit blogiini ja sitä kautta minä pääsin tutustumaan sinun blogiisi, jee! Kivaa kun täällä on paljon englantilaisia leipomuksia. Paljon kaikkea mielenkiintoista! Muutenkin kaunis blogi!!

Vaahtera kirjoitti...

Kiitos vastavierailusta :) Ja tervetuloa vain tännekin!