perjantai 30. joulukuuta 2011

Karpaloparfait


Isonvanhempieni luona on perinteisenä joulujälkiruokana ollut karpaloparfait. Muutama vuosi tuli taukoa perinteestä, kun ei mummoni enää sitä tehnyt. Viime vuonna perinne heräsi taas eloon ja jatkui toki tänäkin vuonna. Mummoni reseptiä ei ole löytynyt, mutta googlen avulla löydetty ohje on aivan kelpo myös. Helppo ja nopea tehdä, sekä oikein maistuvaa kinuskikastikkeen kera!

Karpalojäädyke

Noin kuudelle normaaliruokaiselle hengelle. Paljon parempaa kuin jätski, eikä nokka kauan tuhise.

2 kananmunaa
1,25 dl sokeria
4 dl kermaa
3 tl vaniljasokeria
250 g pakastettuja karpaloita

Ota marjat pakkasesta sulamaan puolijäiseksi. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Toisessa kulhossa tee sama kermalle.

Survo marjat. Onnistuu helpommin, kun eivät ole aivan sulaneita. Sekoita nyt varovaisesti kääntelemällä marjasose, kermavaahto ja vaniljasokeri munasokerivaahtoon. Ei haittaa, jos seos ei ole täysin tasaista; laikut tekevät tuloksesta oikeastaan nätimpää.

Tarvitset tarkalleen 1,8 litraa vetävän vuoan (kakku- tai leipävuoka). Huuhtele vuoka kylmällä vedellä ja kippaa jäädykemassa nopeasti vuokaan. Peittele foliolla ja laita pakkaseen vähintään kuudeksi tunniksi.

Syömään ruvetessasi kasta vuoka laitoja myöten kuumaan veteen muutamaksi sekunniksi ja kumoa tarjoilulautaselle. Leikkaa kuumalla veitsellä ja tarjoile kuumennetun kinuskikastikkeen kanssa (osta valmista, niin ei tarvitse sitä keitellä). Menestyksesi on taattu.

Säästin toki muutaman karpalon koristeeksi, mutta Ukin luo tapanina lähtiessä ne jäivät pakastimeen...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näyttääpä hyvältä! -Epe-

Vaahtera kirjoitti...

Kiitos, niin se onkin!