sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Englantilainen hedelmäkakku -vielä ehtii!

Oikea englantilainen hedelmäkakku on hiukan erilainen, kuin se meidän suomalaisversio. Kakkua syödään jouluna, sekä usein häissä tai syntymäpäivillä. Kakku tulisi leipoa mieluiten 4-8 viikkoa tai vähintään 2 viikkoa ennen syömistä ja antaa sitten makuuntua. Jotkut kostuttavat kakkua rommilla tai brandylla makuuntumisaikana, toiset taas eivät. Osa myöskin liottaa kuivahedelmät ensin alkoholissa, osa ei tee sitäkään. Näin ollen kakusta voi siis tehdä täysin alkoholittoman.

Sain ohjeen brittikämppikseni äidiltä, joten alkuperä on tuntematon. Päätin kokeilla kakkua rommiversiona, joten liotin kuivahedelmät rommissa yön yli ja olen kostuttanut kakkua tilkalla rommia n. kerran viikossa.




Aito englantilainen hedelmäkakku
(ohje vapaasti suomennettuna ja aineet suomalaisvastineiksi muutettuina)

- 300g voita
- 300g fariinisokeria
- 5 keskikokoista kananmunaa, rakenne rikki vatkattuna
- 1 rkl tummaa siirappia
- 1 tl piparkakkumaustetta
- hyppysellinen suolaa
- 300g vehnäjauhoja
- 300g rusinoita
- 300g sulttaanirusinoita
- 400g korintteja
- 50g appelsiininkuoripaloja
(- rommia tai brandyä)
(- kokonasia manteleita)

1. Laita hedelmät kulhoon ja kaada päälle alkoholia sen verran että hedelmät kostuvat, mutta eivät kuitenkaan ui nesteessä. Anna muhia yön yli.
2. Lämmitä uuni 150-asteeseen. Voitele ja tai vuoraa 20-23cm halkaisijaltaan oleva vuoka.
3. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää varovasti ja vähitellen kananmunat, sekä siirappi.
4. Lisää sihdatut jauhot, mauste ja viimeisenä hedelmät. Sekoita hyvin.
5. Kaada taikina vuokaan ja paista 4-4,5h. (HUOM! Jos et halua kuorruttaa kakkua, voit ennen paistoa painella kakun pintaan kokonaisia manteleita koristeeksi) Paiston puolivälissä kakun pinta kannattaa suojata foliolla liialta ruskettumiselta.
6. Kun kakku on vielä lämmin keitä kattilassa ½dl vettä ja ½dl sokeria, ota kattila pois liedeltä ja lisää halutessasi ½dl alkoholia.
7. Sivele koko kakku seoksella ja etenkin liian tummaksi paistuneet kohdat/hedelmät.
8. Paketoi jäähtynyt kakku leivinpaperiin ja anna makuuntua.
9. Halutessasi voit kostuttaa kakkua alkoholilla n. kerran viikossa tai pari kertaa ennen joulua.

Kuorruttaminen:

Perinteisesti kakku kuorrutetaan ensin mantelimassalla, pinnan annetaan kuivua muutaman päivän - viikon ja lopuksi kuorrutetaan pikeerillä.

Kuvia kakusta ei valitettavasti ole, sillä ehdin kääriä sen jo pakettiin. Mutta kunhan päästään kuorrutusvaiheeseen, niin lisäilen sitten kuvia.

Suosittelen kuitenkin kaikkia innokkaita kokeilemaan tällaista hieman erilaista joulukakkua. Pitkä paistoaika takaa tuoksuvan kodin!

2 kommenttia:

hunajamelooni kirjoitti...

Varmasti on hyvä kakku kun jaksaa tehdä vielä kuorrutusetkin.Itse olen kerennyt tekemään vähän toisenlaisen hedelmäkakun.

Vaahtera kirjoitti...

Kuorruttaminen on jo vaiheessa täällä! Innolla odotan itsekin lopputulosta :)