perjantai 3. joulukuuta 2010

Puolukkahyydykekakku



Synttäritarjoiluna oli puolukkahyydykekakkua. Koristeena marsipaanikukkasia. Ohje täältä. Käytin suklaana valkosuklaata ja pohjaan näkkileivän sijasta epähuomiossa hapankorppua, mutta hyvää oli!

Valkosuklaa-puolukkakakku

* 8 palaa näkkileipää (esim. Maukas-viipaleita, hienonnettuna yht. 2 dl)
* 3/4 dl fariinisokeria
* 1/2 tl inkivääriä
* 75 g sulatettua voita tai margariinia
* Täyte: 4 liivatelehteä
* 2 rkl vaaleaa mehua tai vettä
* 2 prk maitorahkaa
* 200 g valko- tai taloussuklaata + 2 tl öljyä
* 1/2 dl sokeria
* 1 tl vaniljasokeria
* 2 dl kuohukermaa

Pinnalle:

* 4–5 dl kokonaisia pakastepuolukoita
* 3 dl vettä
* 1,5 dl hyytelösokeria

Leikkaa ja aseta irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Hienonna näkkärit monitoimikoneessa tai muovipussissa kaulimella painelemalla. Lisää fariinisokeri, inkivääri ja sula rasva. Painele seos vuokaan.

Pehmennä liivatteita kylmässä vedessä 5–10 minuuttia. Puserra vesi pois ja liuota lehdet kuumaan mehuun tai veteen. Anna jäähtyä haaleaksi. Paloittele suklaa pieneen kattilaan ja lisää öljy. Nosta kattila isoon, kiehuvaa vettä sisältävään kattilaan ja sulata suklaa. Sekoita tasaiseksi. Öljy estää kokkaroitumisen. (Minä sulatin suklaan varovasti mikrossa). Vaahdota kerma. Sekoita rahkaan ensin sokeri ja vaniljasokeri, sitten sula suklaa ja liivateseos. Lisää lopuksi kermavaahto varovasti nostellen. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Peitä kelmulla. Anna hyytyä kylmässä vähintään 2–4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

Levitä jäiset puolukat tortun pinnalle. Kiehauta vesi, lisää hyytelösokeri ja kiehauta. Anna jäähtyä 4–5 minuuttia. Kaada varovasti marjojen päälle. Seos hyytyy heti.
Anna tortun olla kylmässä tarjoiluun asti. Irrota rengas ja vedä tottu leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Koristele puolukanvarvuilla.

Ei kommentteja: