sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Vinarterta, eli Islantilainen luumutäytekakku.

Tällä hetkellä toimin kuoromme kahvivastaavana, eli siis hoidan harjoituksiin kahvit, teet ja kahvipullat (tai leivät) muiden avustuksella. tammikuussa olimme ke-la levyttämässä ja leivoin joka päivälle jotain kivaa kahvin kanssa. Yhdelle päivälle tein pullia, toiselle mango-ananaspiirakkaa, mutta viimeiselle päivälle tein vähän erikoisempaa...



Itse käytin valmista luumumarmeladia, sillä joku "varmuuden vuoksi"-leipuri oli hamstrannut sitä muutaman ylimääräisen purkin jouluksi. Notkistin marmeladia keitetyllä sokerivedellä. Päälle tein biltemasta ostetulla sabluunalla tomusokeriset nuottikuviot. Tarjosimme kakun kanssa kermavaahtoa ja kaikki tykkäsivät! Oli kuulema kiva, kun oli jotain erikoisempaa kakkua. Ohje napattu Insanityltä!

Islantilainen Vinarterta
Raaka-aineet:
Täyte:
1kg kivettömiä luumuja
1,8dl tummaa sokeria

Taikina:

3,6dl sokeria
1,2dl voita
1,2dl pehmeää kasvismargariinia
3 munaa
1,2dl maitoa
4tl vaniljaa
3tl leivinjauhetta
10dl jauhoja + extraa kaulitsemiseen

Ohjeet:

Täyte:
Laita luumut kattilaan, ja peitä ne vedellä niin että luumut peittyvät. Kiehauta luumut ja hauduta välillä sekoittaen kunnes vesi on imeytynyt luumuihin. (n.15min) Tässä vaiheessa luumuseos ei tartu pohjaan, ja luumut ovat osittain hajonneet.

Jäähdytä luumut vesihauteessa tai jäähdytyskaapissa. Purista kokonaisia luumuja sormien välissä (tarkistaaksesi ettei kivettömissä luumuissa yhä ole kiviä sisällä). Jauha luumut tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi. Tahnan pitää olla tasaista ja tasaisesti levittyvää tahnaa. Ei sattumia!
Lämmitä luumusose lämpimäksi ja sulata tumma sokeri seokseen. Lisää sokeria enemmän jos seos maistuu karvaalta. :)

Pohjat:

Riko munien rakenne kulhossa ja vatkaa kevyesti. Lisää munat maidon joukkoon.
Lisää vanilja.Vatkaa huoneenlämpöiset rasvat sokerin kanssa vaahdoksi. Älä lisää koko sokerimäärää kerralla, vaan lisää sokeri vähitellen.
Sekoita kuivat ainekset keskenään.Lisää maito-munaseos vuorotellen kuivien aineiden kanssa voiseokseen. Taikinan tulee jäädä hieman tahmeaksi.
Vaivaa taikinaa runsaasti jauhotetulla työpöydällä lisäten taikinaan hieman jauhoja.
Vaivaa taikina kiinteäksi. Muotoile taikinasta tanko, ja jaa se lastalla viiteen osaan. Taputtele jokainen osa sentin paksuiseksi kiekoksi.

Aseta kiekot pellille leivinpaperin päälle ja peitä ne kelmulla. Anna taikinan levätä jäähdytyskaapissa noin 30min.

Lämmitä uuni 170 asteeseen.

Kaulitse jokainen läkkärä jauhotetulla työtasolla 25x25cm kokoisiksi neliöiksi. Käytä viivotinta mittaamiseen. Paista pohjia pellillä leivinpaperin päällä 8 minuuttia, vain sen aikaa että pohja kypsyy. Pohjan ei tarvitse tummua juuri lainkaan/ ottaa väriä!

Kokoa kakku viiteen kerrokseen. Levitä jokaiseen väliin luumutäytettä tasaisesti ja jätä kaunein pohjapala päälimmäiseksi. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa 2 päivää leivinpaperilla ja muutamalla kevyesti kostutetulla pyyhkeellä peitettynä.
Leikkaa veitsellä valmiin kakun reunat siisteiksi.
Aseta pitsikangasta kakun pintaan ja tomusokeroi pitsin läpi kaunis kuvio.
Kakku leikataan pieniksi kolmioiksi.

4 kommenttia:

Tintsu kirjoitti...

enpä ole tällaiseen ohjeeseen koskaan törmännytkään, varmana ihanan erilainen. tosi hyvän näköistäkin :p

Pampula kirjoitti...

Wau!! :D

Tiina kirjoitti...

Vastavierailulle tulin:) Todella hauska kakku, ja tätä täytyy joskus kokeilla!

Vaahtera kirjoitti...

Tintsu: Se on aina kiva kokeilla näitä erilaisia juttuja :)

Pampula: Kiitos!

Tiina: Kiva kun vierailit, kiitos!