torstai 1. huhtikuuta 2010

Sitruunamarenkipiiras

Pääsiäisen kahvipöytään ehtii vielä pyöräyttää sitruunamarenkipiiraan. Valmistuksen vaikeimmat vaiheet ovat keltuaisen ja valkuaisen erottelu, kiisselin keittäminen, sekä marengin vatkaaminen. Varo siis polttamasta kiisseliä pohjaan ja muista vatkata marenki puhtaassa, sekä kuivassa kulhossa! Suosittelen käyttämään huoneenlämpöisiä kananmunia, jotta saat parhaan lopputuloksen.

Olen kokeillut useampiakin ohjeita piiraalle, mutta tämä KESKISUOMALAISESTA leikattu ohje on osoittautunut parhaaksi.

Taikina:
-100g margariinia tai voita
-3dl vehnäjauhoja
-2rkl sokeria
-1tl leivinjauhetta
-1rkl vettä (tai sitruunamehua)

Täytekiisseli:
-1,5dl sokeria
-2dl vettä
-1dl sitruunamehua
-Kahden sitruunan kuori raastettuna
-3-4rkl maissitärkkelystä
-4 keltuaista
-50g margariinia tai voita
-1rkl vaniljasokeria

Marenki:
-4 valkuaista
-1,5dl sokeria

1. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne nyppimällä huoneenlämpöiseen rasvaan. Lisää lopuksi vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

2. Esipaista pohja 200-asteessa 15-20min. Voit suojata pohjan liialta ruskistumiselta laittamalla pohjan päälle leivinpaperin.

3. Mittaa kattilaan kaikki kiisselin aineet vaniljasokeri ja rasvaa lukuunottamatta. Kuumenna varovasti koko ajan vatkaten, kunnes täyte sakenee ja kiehahtaa. Nosta kattila pois liedeltä ja vatkaa joukkoon paloiteltu rasva ja vaniljasokeri.

4. Vatkaa valkuaiset puhtaassa ja kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on sitkeää ja kiiltävää.

5. Kaada sitruunatäyte kypsälle piiraspohjalle ja tasoita. Lusikoi (tai pursota) päälle marenkivaahto. Kypsennä piirasta vielä kymmenen minuuttia, eli kunnes marenki on saanut väriä.

Ps. Paras tapa testata onko marenki tarpeeksi kovaa, on kääntä kulho ylösalaisin apukokin pään päälle :D Varma säikähdys taattu! Jos siis marenki on tarpeeksi kovaa, ei se valu/tipu kulhosta mihinkään.

EDIT: Kuva tuleekin vasta joskus. Luulin ottaneeni kuvia muullakin, kuin äitini kameralla. Kuvat ovat siis toisella paikkakunnalla nyt ja laitan kuvan tänne jahka saan ne itselleni.

2 kommenttia:

tintsu kirjoitti...

tää on niin herkkua! en ole juuri tuolla ohjeella tehnyt, vaan talouskoulussa joskus jollain meiän amerikkalaisen opettajan ohjeella. todella hyvää<3

Vaahtera kirjoitti...

Niin on kyllä todella herkkua :)