torstai 4. syyskuuta 2008

Sämpylöitä, pullia, karkkia ja kaikenlaista


Koulussa on jo päästy tekemään monelaisia juttuja. Tässä jaksossa meillä on maanantaisin aina keittiöpäivä, jolloin teemme ruokia. Tiistaina on sitten leipomopäivä, jolloin tietysti leivotaan. Teoriapäivien (Ke ja Pe) lisäksi torstaina päästään tekemään erilaisia makeisia makeiskurssilla.

Keittiössä olen tähän mennessä ollut tekemässä:
-Jauhelihapihvejä
-Vispipuuroa
-Mansikkaraparperikiisseliä
- Tuoreraastesalaattia

Leipomossa:
-Grahamsämpylöitä
-Pullia täytesilmällä ja ilman
-Kauraleipää

Ja makeiskurssilla:
- Marmeladeja
-Kahvikaakaopalloja (kuvassa)
- Lakritsia
- Riisisuklaata

Tänään juuri teimme lakuja ja se tuoksu oli aivan mahtava! nam!

Vaikka esim. kiisseli kuulostaa kovin yksinkertaiselta, on siinä omat haasteensa kaikkien koneiden käytössä. Kiisseliäkin teimme muistaakseni lähes 10 kg! Paljon olen oppinut ja vielä enemmän opittavaa on. Olisi kyllä jo ihanaa päästä tekemään kakkuja ja muuta sellaista, mutta se kiva on vielä edessäpäin.

Ainiin ja hygieniapassikin tuli tänään suoritettua :)

Tällaista tämä koulu sitten on ja joka aamu kahdeksaan :D

11 kommenttia:

Ebe kirjoitti...

Lakritsan tekeminen vaikuttaa mielenkiintoiselta puuhalta. Oliko se vaikeaa? Laitoin sähköpostia siitä nonparelli-jutusta :)

Vaahtera kirjoitti...

Itseasiassa olin lakritsin tekemisestä alun pois, mutta siinä vaiheessa kun tulin, oli kova työ sekoittaa mustaa könttiä kattilassa. Siihen sitten sekoitettiin vielä pari ainetta ja taas sekoitettiin sekaisin tasaiseksi. Sitten köntti kipattiin öljytylle leivinpaperille ja laitettiin kansi päälle ja uuniin paistumaan. Paiston jälkeen siitä sitten leikattiin paloja/muotoiltiin. Kovaa ja voimaa vaativaa hommaa kyllä ! ja sotkuista!

Vaahtera kirjoitti...

*kipattiin öljytylle leivinpaperille ja kaulittiin tasaiseksi levyksi

Helmi.fi kirjoitti...

Kerros nyt mille se itsetekemänä maistu? Täällä kuule jo kieli pitkällä odotellaan tulevia kakkukuvia.

Vaahtera kirjoitti...

Laku oli hyvää, piti ihan käydä koulun puodista sitä ostamassa, että sai herkutella! ;)

Todella pehmeää ja tuoretta!

Sofia kirjoitti...

Hei ihmettelin tuossa vaan tuota mainitsemaasi keittiöpäivää, että jauhelihapihvejä oikein,onkohan taas tulleet jotkin uudet opintosuunnitelmat kun ei mun aikana pihvejä paisteltu kun opiskelin, kyllä se vaan oli ihan leipä, pulla,pikkuleipä,lihis,pizza yms linjaa
kuulosti vaan niin oudolta ;)))

Vaahtera kirjoitti...

Voi olla, että on uudet suunnitelmat tulleet. Toistaiseksi meidän koko luokka opiskelee "elintarvikealaa" eli on sekaisin sekä leipuri-kondiittoriksi aikovia, että elintarvikkeiden valmistajiksi aikovia. Nyt syksyn aikana tutustutaan molempiin suuntautumisvaihtoehtoihin ja sitten voi lopullisesti päättä kummaksi tahtoo. Joten juu keittiössä häärätään vielä huomenna ja sen jälkeen alkaa uusi jakso johon ei sisälly keittiötä, pelkkää leipomoa :)

josem kirjoitti...

Hei. Minäkin käyn samanlaista koulua kuin sinä :) Tosin meillä on myös lihapäivä ensimmäisenä vuotena. Liha luokassa tehdään liha ja kalaruokia, eineksessä salaatteja, kiisseleitä ja ym. Ja sitten on myös leipomopäivä. Silloin leivotaan pullaa ja leipää :) Mutta nyt käyn jo toista vuotta eli ollaan jo suuntauduttu leipomo-konditoria puolelle. Tänäänkin tehtiin pikkuleipiä ja marjakermakakkuja. Tilaukseen menee myös paljon ja osa myymälään :) Meillä oli ekana vuotena joka viikko kaikkia tunteja ja keväällä leipomo tunnit alko seittemältä :) Saako linkittää? :)

Vaahtera kirjoitti...

Tuo lihapäivä kuulostaa samalta kuin meidän keittiöpäivä.

Ihanaa olisi päästä jo itsekkin tekemään kondisjuttuja :)

Saat toki linkittää :) minä teen samoin!

josem kirjoitti...

Joo se pääsykoe oli sen takia kun hakijoita oli niin paljon kondispuolelle. Eka vuotena meitä oli aluksi 60 ja meidät jaettiin 3 ryhmään eli joka luokalle 20 oppilasta. Joka luokalta keväällä kuitenki jonku verran ois tahtonu leipomo puolelle ja jotku tuli vaan kokeileen oisko mahiksia :)

josem kirjoitti...

Hei. linkitin :)