maanantai 23. kesäkuuta 2008

Juhannuksen lakukakku


Juhannuksena meillä herkuteltiin lakukakulla. Tähän kakkuun tahdoin kokeilla jotain kinuskikissan täytettä, sekä erilaista täyttämistapaa, eli "tunnelikakkua". Siihen ohjeet löytyy myös Kinuskikissalta. Tein pohjiksi kaksi kaakaokääretorttupohjaa muistamallani ihan tavisohjeella. Meidän uuni ja pellit taitaa olla hieman normaalia pienemmät, joten kahdesta kääretorttupellillisestä ei saanut kahta pitkää suikaletta kakun reunoiksi. Reunat kokosin isoista ja pienistä suikaleista. Pohjista tuli myös melkoisen ohuet, kun päätin varoa liian paksuiksi tekemistä, kuten joskus...noo mutta kakku kuitenkin onnistui ja ulkomuodoltaan siitä tuli harvinaisen tasainen!


Täytteeksi tein Kinuskikissan lakritsimoussen kaksinkertaisena. Kakun pohjaan laitoin ihanan makuista limecurdia ja keskipyörylöiden väliin myös. Kostutus sitruunamehulla.

Lakutäyte

(ohje tässä kaksinkertaisena ja muutokset suluissa)

6 liivatetta
4 dl kermaa (ota 2 rkl erilleen myöhempää vaihetta varten)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 muna
2rkl sokeria
6 Kick-patukkaa (Laitoin 2 tavallista kick-patukkaa, 3 lemon kickia ja 5 hopeatoffee karkkia, koska ostin liian vähän kickejä)
2 rkl kermaa
(Lisäksi pussillinen pandan luonnonraikas-lakuja pilkottuna)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma (huom: erota kermasta ensin 1 rkl valmiiksi kattilaan odottelemaan). Lisää joukkoon tuorejuusto. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi ja yhdistä nuolijalla nostellen kerma-juustoseokseen. (Lisää pilkotut lakupalat.)

Paloittele kattilaan kerman joukkoon Kick-patukat. Lämmitä keskiteholla, kunnes lakritsi on täysin sulanut kermaan. Jäähdytä hetken aikaa. Tarkkaile kuitenkin, ettei seos ala kovettua. Sekoita se sitten täytteeseen. Kiehauta tilkka (n. 2 rkl) vettä ja sulata siihen liivatteet. Sekoita täytteen joukkoon. Kaada vuokaan ja hyydytä jääkaapissa.

Päälle keitin hopeatoffeekinuskin, minkä alkuperäinen ohje löytyy Hellapoliisilta. Koska hellapoliisin ohjeessa on käytetty isoja hopeatoffeita ja minä sain vain pikkuhyvä-pusseja, tein oman määräsovelluksen:

-2 dl kuohukermaa
-19 pikkuhyvä-pussin hopeatoffeekarkkia

Keittelin niitä sitten hissukseen, kunnes kinuskitippa jähmettyy heti kylmään vesilasilliseen tipautettuna. Annoin jäähtyä hetken ja levitin kakun päälle.

Tästä kinuskista tuli hyvin leikattavaa, eikä valunut kakun päältä. Annoin sen jäähtyä hieman liikaakin, ennen kakun päälle laittamista, niin siihen jäi tuollaiset levitysviivat, mutta eipä se ainakaan minua haitannut.


Reunoille sitten flora vispiä vajaa 2 purkkia. Sekaan tuli 2rkl vaniljakreemijauhetta, loraus Dr. Öetkerin keltaista elintarvikeväriä, ripaus sokeria ja vaniljasokeria. Sivuilla korinpohjapursotusta ja yläreunassa kiekuroita samaan suuntaan tehtynä. Tyllana korinpohjassa kaareva, toiselta reunalta sileä ja toiselta sahalaitainen, kai oikeasti simpukkapursotukseen tarkoitettu tylla. Kiekuroissa pieni tähtitylla.

Päällä keltaiset marsipaaniruusut, joihin sipaistu vanha kulta-kimalletomuväriä.

Kakku oli hyvää, mutta muiden herkuttelijoiden mukaan melko makeaa, että yksi pala kuulema riittää :D

5 kommenttia:

Ebe kirjoitti...

Näyttää hyvältä. Minulla on vielä tuo lakukakku testaamatta. Itse tykkäisin varmasti, mutta muu perhe on melko ennakkoluuloista uusien makujen suhteen.

Vaahtera kirjoitti...

Minunkin syöjäkööriin kuuluu usein ennakkoluuloista porukkaa. Joskus on paras jättää kertomatta kaikkea mitä kakku sisältää ;)

Ewelyn kirjoitti...

Toi hopeatoffee-kuorrutus on varmasti tosi hyvää! Pitää kokeilla pikimmiten =)

Kinuskikissa kirjoitti...

Kiva, että lakritsimousse maistui. Minusta tuon limecurdin käyttäminen oli loistoidea. Toi varmasti sopivaa hapokkuutta makean lakritsin rinnalle. Nam!

Vaahtera kirjoitti...

Kinuskikissa: Hyvää se mousse limecurdin kanssa oli :) Sinulta löytyykin paljon herkullisia täyteohjeita!